Ανησυχητικοί οι δημογραφικοί δείκτες της χώρας μας

Ανησυχητικοί οι δημογραφικοί δείκτες της χώρας μας

Αρ. Πρωτ. 9758/25.01.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία, που παρουσιάζουν τη χώρα μας να κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις, αναφορικά με τη γήρανση και την υπογεννητικότητα. Ο δημογραφικός εφιάλτης που απειλεί την πατρίδα μας είναι εμφανής, καθώς το 2050, 1 στους 3 Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών, δηλαδή, το 31,46% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, ο δείκτης γονιμότητας βρίσκεται στο 1,3, όταν για τη διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα, ο δείκτης αυτός θα πρέπει να είναι στο 2,1. Η Κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τα παραπάνω στοιχεία, που καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η χώρα μας κινδυνεύει δημογραφικά.

Η κοινωνική συνοχή απειλείται και το μέλλον της πατρίδας μας κινδυνεύει. Δυστυχώς, όμως η Κυβέρνηση αγνοεί την εθνική αυτή πρόκληση, περικόπτει αυθαίρετα και άδικα τα επιδόματα των πολύτεκνων οικογενειών και δεν προχωρά στην παροχή νέων ουσιαστικών κινήτρων για να αναστραφούν τα δυσμενή δημογραφικά δεδομένα. Η αύξηση της γεννητικότητας και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, δεν επέρχεται με απραξία και αδιαφορία. Οφείλει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί το μείζον πρόβλημα που προκύπτει, το οποίο θα γίνει ακόμη πιο ορατό στο μέλλον αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα και να θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα και ως ύψιστο θέμα κοινωνικής πολιτικής, την παροχή κινήτρων για την αύξηση της γεννητικότητας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Έχει προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να αυξηθεί η γεννητικότητα, να αναστραφούν τα αρνητικά δημογραφικά δεδομένα και κατ΄ επέκτασιν να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, δεδομένου των χαμηλών δημογραφικών δεικτών της χώρας μας;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α΄

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β'